Vysokoškoláci si stále častejšie berú na financovanie štúdia zvýhodnené úvery

06.09.2009 Celý región

Priemerný vysokoškolák minie každý mesiac zo svojho účtu asi 270 eur (8 134, 02 Sk) a na financovanie štúdia stále častejšie využíva zvýhodnený úver, ktorý môže začať splácať až po skončení štúdia. Najviac ...
Klient s účtom SPOROžíro vysokoškolák v Slovenskej sporiteľni minie mesačne 270 €. Najväčšiu časť transakcií - 36% - tvoria výbery z bankomatov, ďalšiu tretinu platby kartou (33%). Menej ako desatinou všetkých transakcií sú úhrady cez internetbanking (7%), vysokoškoláci najmenej využívajú trvalé príkazy (4% transakcií). Študenti vyberajú z bankomatov v priemere sumu 35 eur a kartou platia 18 eur.

„Aj na Slovensku je už bežné, že mladí ľudia na financovanie štúdia využívajú úver. Môžu ho získať za výhodných podmienok a splácať začnú až po ukončení štúdia“, hovorí Michaela Trojčáková, vedúca oddelenia retailových úverov. Slovenská sporiteľňa poskytne ročne približne 1 500 Spotrebných úverov na Čokoľvek pre vysokoškolákov a toto číslo každý rok stúpa. Najväčší záujem o ne je práve v septembri, teda na začiatku akademického roka. Napríklad vlani sme v septembri poskytli raz toľko úverov ako v auguste a takmer o 40% viac ako v júni. „Priemerná výška Spotrebného úveru na Čokoľvek pre vysokoškolákov je viac ako 5 tis. eur a študenti ho využívajú na financovanie štúdia, študijných pobytov v zahraničí či kúpu počítačov“, dopĺňa Trojčáková.

Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov môže využiť každý študent denného štúdia alebo interný doktorand vo veku od 18 do 26 rokov. Všetci klienti dostanú výhodnú úrokovú sadzbu 6,80% p. a. a možnosť stanoviť prvú splátku úveru až na 9. mesiac roka, v ktorom je plánovaný koniec vysokoškolského štúdia. Od poskytnutia úveru do dátumu prvej splátky klient spláca úroky a poplatky. Úver môže byť vo výške od 1 700 do 8 500 eur a maximálna doba splatnosti je 10 rokov. Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov je bezúčelový úver, študent teda nemusí dokladovať na čo použil poskytnuté finančné prostriedky.

Príklad:
Študent, ktorý si požičia 5 000 € (priemerná výška úverov podľa štatistík Slovenskej sporiteľne) bude mať pri desaťročnej dobe splatnosti mesačnú splátku vo výške necelých 60 €.

Výška úveru Úroková sadzba Doba splatnosti Mesačná splátka
5 000 €
(150 630,00 Sk) 6,80% p. a. 10 rokov 59,53 € (1 793,40 Sk)*

RPMN = 8,45%**
* mesačná splátka úveru už obsahuje aj poplatok za správu úveru 1,99 € / 60 Sk mesačne.
**RPMN - viac informácií o spôsobe výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov nájdete v Informačnej knihe na obchodných miestach a na internetovej stránke www.slsp.sk
----------------------
Slovenská sporiteľňa je s 2,5 miliónom klientov najväčšou komerčnou bankou na Slovensku. Jediným akcionárom Slovenskej sporiteľne je rakúska Erste Group Bank. Slovenská sporiteľňa má dlhodobo vedúce postavenie v oblasti celkových aktív, úverov pre obyvateľstvo, vkladov klientov, v počte obchodných miest a bankomatov. Komplexné bankové služby poskytuje v 272 obchodných miestach a 18 firemných centrách na celom Slovensku.
 

Vyberte región